Mesto chce efektívnejšie spolupracovať s krajskými cestármi

07.09.2013 Liptovský Mikuláš

06.09.2013 LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ – Vedenie mesta Liptovský Mikuláš sa na spoločnom stretnutí zo zástupcom Správy ciest Žilinského samosprávneho kraja, závod Liptov, dohodli na zlepšení vzájomnej spolupráce. Spoločne chcú zefektívniť blízke kompetencie, podieľať sa na skvalitnení cestnej infraštruktúry v liptovskomikulášskom okrese a spolupracovať pri investičných zámeroch.
Vo vzťahu mesta Liptovský Mikuláš so Správou ciest Žilinského samosprávneho kraja (SC ŽSK) by mala byť najdôležitejšou oblasťou spolupráce údržba komunikácií. „Na území a v katastri mesta sa v niektorých úsekoch pretínajú mestské a krajské cesty. Chceme docieliť, aby nedochádzalo ku zbytočnému prejazdievaniu kilometrov napr. pri zametacích prácach v lete alebo pri zhŕňaní snehu v zime,“ vysvetlil primátor mesta Alexander Slafkovský. „Bolo by skutočne praktickejšie, ak by na rovnaký úsek cesty nemuseli vychádzať v jednom čase dva mechanizmy len preto, že cesta patrí inej organizácii,“ potvrdil Martin Kögel, riaditeľ SC ŽSK, Závod Liptov.

Opravy krajských ciest už čoskoro

V súčasnosti prebieha ďalšia etapa Regionálneho operačného programu, z ktorého kraje zabezpečujú veľkoplošné opravy svojich ciest. Z týchto finančných zdrojov by mali krajskí cestári v priebehu októbra opraviť viacero úsekov na ceste II/584 od Hotela Jánošík v smere do Liptovského Trnovca a od Liptovskej Ondrašovej po obec Bobrovec. Mesto Liptovský Mikuláš a SC ŽSK, Závod Liptov sa zhodli tiež v spoločnom záujme vybudovať cyklochodník od akvaparku v Ráztokách po Liptovský Trnovec pre zvýšenie bezpečnosti cyklistov a chodcov. „Projektová dokumentácia je už vypracovaná. Majetkovo-právne vysporiadanie ukáže, či budeme realizovať tento zámer, alebo dôjde len k rozšíreniu cesty, podobne ako v prípade cesty do akvaparku z Liptovskej Ondrašovej. Je tu záujem zo strany súkromného sektora, samospráv a oblasti cestovného ruchu, aby sa táto myšlienka uskutočnila,“ povedal primátor.

Premiestnenie svetelnej signalizácie v Palúdzke
Zámerom mesta je tiež v blízkej budúcnosti preloženie svetelnej signalizácie v mestskej časti Palúdzka spred Hotela Bocian k priechodu pre chodcov v blízkosti nemocnice. „Zvýši sa tak bezpečnosť návštevníkov nemocnice, dôchodcov z tamojšieho Domu seniorov a žiakov, ktorí chodia do blízkej základnej a materskej školy,“ naznačil zástupca primátora Jozef Repaský. Preloženie svetelnej signalizácie bude závisieť aj od súhlasu Slovenskej správy ciest a Krajského dopravného inšpektorátu v Žiline.
V jesenných mesiacoch by malo dôjsť k obnoveniu vodorovného dopravného značenia na štátnej ceste I/18, ktorá tvorí hlavnú cestnú žilu v meste. K pozdržaniu prác došlo, podľa slov Slovenskej správy ciest Žilina, z dôvodu prebiehajúcej obchodnej verejnej súťaže. Zhotoviteľ je už vybraný. „Bol by som rád, keby sa v budúcnosti zohľadnilo, že máme v meste veľké množstvo cyklistov. Budeme sa snažiť dosiahnuť dohodu so štátom a krajom, aby na cestách II. a III. triedy, tam kde to možnosti dovolia, pribudol na okrajoch ciest pás vyznačujúci priestor pre cyklistov,“ dodal A. Slafkovský.
 
 
Mgr. Slávka Kellová
Útvar komunikácie a marketingu 
 

Vyberte región

mark